Sunday, January 1, 2012

TINJAUAN ALIRAN DI TINGKATAN 4

Pihak maktab becadang untuk memperkenalkan beberapa aliran pengajian tingkatan. Kelas Hafazan akan dikekalkan dan pelajar diberi pilihan untuk mengambil aliran sains tulin (subjek teras + kimia + bio + fizik) / subjek agama (B.arab tinggi + Pend. Quran sunnah, Pend. syariah Islamiyyah ) / akaun/ pendidikan seni. Diharap BAKAL PELAJAR TINGKATAN 4 ( ex form 3 ) dapat merngambil bahagian dalam tinjauan ini untuk memudahkan pihak maktab membuat keputusan nanti.

Sila lihat widget poll di sebelah kiri  blog ini.

13 comments:

pljr tgktn 4 2012 said...

ust...kal0 c0mbine sumer x b0le ker???

ex f3 said...

sains tulin + sub agama..sng nk lnjutkan pelajaran ke jordan dlm bidang syariah..impian saya..:)

d'Simpang said...

boleh tak ust kaitkan sedikit m.prlajaran yang diambil dengan kursus yang ditawarkan diuniversiti.Contohnya nak jadi arkitek apa subjek perlu ada.Penjelasan itu akan membolehkan pelajar memilih mengikut kemampuan dan minat.

Anonymous said...

Salam ust, kami rase ust perlu beri pnjelasan brkaitan combination yg telah diberi untuk para pelajar..

Anonymous said...

Salam... sy rase kene adekn tklimat dhulu.. sblum buat2 ape2 keputusan...

Anonymous said...

sy cdg bgi pilihan sains agame(sains tulen+ sbjek agame)

hujjatulIslam said...

salam pihak mktb...saya mrasakn bhw pljr perlu ambil subjek sains tulen ditmbh dgn bhs arab tnggi+syariah islamiyyah+pndidikn quran dan sunnah kerana menurut saya subjek lain berkaitan agama adlh perlu bg mnmbh pngtahuan pljr dlm hal2 agama di smping mnguasai subjek2 dlm aliran sains tulen...mohon perhatian yg amat sangat drpd pihak mktb agar tidak memisahkan subjek sains tulen dgn subjek tmbhn aliran agama...

Mr Principal said...

Dear students, we are offering what is best for you based on yr interest and potentials. You must be able to score A fr yr subjects other than compulsory subjects.

Mr Principal

Anonymous said...

Don't worry mr principal & hujjatulIslam ~ I strongly believed that as long as these students (now in Form 4:2012) stay focus, insyaAllah, they can obtain excellent result for their SPM 2013.
To be the best MRSM for SPM 2013 (although an impossible task), yet it is achievable
Guru2 yg berkhidmat di MRSM Kota Putra, insyaAllah memang hebat. Ditambah dgn kualiti pelajar Ulul Albab generasi 1 yg agak bagus ~ percayalah ... insyaAllah, Gred Purata Maktab bagi SPM 2013 between 1.00 to 1.499

Anonymous said...

Mr Principal yg dihormati ... Saja nak tahu ~ Exam UKKM yg pelajar Form 3 (2011) ambil last year ... markahnya boleh diketahui dgn menelefon pejabat MRSM Kota Putra atau MARA (Bahagian Pendidikan Menengah)
Kindly advice

d'Simpang said...

Pelajar yang dikasihi,Saya berpendapat kalaulah pelajar berkeupayaan ambilah pilihan ketiga iaitu tambahan perakaunan dan pendidikan seni.Perakaunan merupakan ilmu hidup dimana kita akan gunakan dalam kehidupan dan perancangan kewangan.Seni pula dapat menambah nilai persijilan kita disamping satu keperluan dalam bidang arkitek

~A.F~ said...

salam..sy setuju dgn pndpt hujatullislam agar sn tulen ditmbhkn dgn subjek agama atau akaun ditmbhkn dgn subjek agama..hrp cdgn ini bleh ditimbgkn..

faizul harun said...

Seperti yang dinyatakan ada beberapa aliran akan diperkenalkan .Pelajar boleh memilih berdasarkan keupayaan masing2. Penerangan dan penejelasan lanjut akan diberikan oleh pihak maktab supaya pelajar dapat memilih aliran yang terbaik untuk mereka berdasarkan minat dan cita-cita mereka di masa akan datang.